středa 8. srpna 2012

Superpotraviny – zázraky z dalekých krajin – díl II.


Po přečtení názvu tohoto článku se vám mohlo hlavou honit mnoho věcí. Někdo z vás možná myslel na nějaké zázračné koření z Arábie, jiní třeba mysleli na kouzelné bobule. Ty z vás, kteří mysleli na koření, asi zklamu, ale kouzelné bobule nejsou tak daleko od pravdy. Tento příspěvek bude o další kategorii superpotravin, a to o ovoci a ořechách.
Všechny potraviny z této kategorie jsou velmi bohaté na antioxidanty a minerální látky. Právě díky antioxidantům jsou tak zdravé, protože jejich pravidelná konzumace napomáhá organismu bránit se před poškozením buněk volnými radikály, které jsou například ve znečištěném ovzduší, cigaretovém kouři, radioaktivním záření, spáleném jídle nebo přepálených tucích apod.

Prvním zástupcem je bobule Goji, jinak také Goji Berry. Tyto červené bobule vzhledově podobné dřínu pocházejí z jižní části Číny a pro své léčivé schopnosti je již po staletí využívána v tradiční čínské medicíně. Kustovnice – jak se jí také jinak říká, je velmi bohatým zdrojem vitamínů A, B a C, aminokyselin, betakarotenu, polysacharidů a stopových prvků. Obsahuje také určité antibakteriální látky, které léčí kašel a nachlazení. Dále obsahuje látky snižující riziko rakoviny, napomáhající ke zdravé funkci jater a ledvin, zmírňující bolesti kloubů, zpevňující šlachy, eliminující závratě a hučení v uších. Je vhodná pro diabetiky. V některých kulturách je považována za silné afrodiziakum, protože má pozitivní vliv na mužskou potenci. V neposlední řadě také stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, ale nechceme, aby byl článek příliš vyčerpávající, proto se pomalu přesuneme k dalšímu zástupci.

Nepražené kakaové boby - Pražené kakao v práškové podobě známe všichni, ale co nepražené kakaové boby? Ty tak běžné nejsou, ale za poznání určitě stojí. I přes svou hořkost si dokáže podmanit vaše chuťové buňky velmi snadno. A chuť není jeho jedinou předností.  Kakaové boby obsahují velké množství minerálů a vitamínů, antioxidantů, bílkovin, organické síry a přírodních tuků. Síra je přítomna ve formě theobrominu, který stimuluje centrální nervovou soustavu, podporuje koncentraci a snižuje krevní tlak.  Kakaové boby jsou také primárním zdrojem hořčíku, což je jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní středoevropské stravě. Obsahují velkou koncentraci chemických látek, které fungují jako neurotransmiterydopamin, serotonin, arginin, phenylethylamin (PEA), anandamid a endorfin; navozují pocity štěstí a příjemné nálady. Kakaové boby fungují jako afrodiziakum, právě kvůli výše zmíněným chemickým látkám.
Převážná většina čokoládových výrobků na běžném trhu obsahuje nadměrné množství cukrů, mléka a přidaných tuků. Levné čokolády kakao téměř neobsahují a jsou plné aditiv a emulgátorů. Proto je lepší si raději připlatit za kvalitní čokoládu, zkuste se podívat ve zdravé výživě, možná tam najdete čokoládu ze 100% kakaa. Dají se tam také sehnat přímo kakaové boby, průměrně stojí 100g bobů cca 80,-.
Jen tak pro představu, 100g syrové čokolády obsahuje 572 kcal/2387 kJ, 39g tuku, z toho 14g nasycených mastných kyselin, 50g sacharidů, 32g vlákniny, 4g bílkovin, 107mg sodíku a 150mg vitamínu C.    
Je důležité, aby když si je chcete koupit, aby byly nepražené, protože pražením se živiny znehodnocují.

Kokos – Vůni kokosu zná určitě každý. U nás se dá koupit přímo kokosový ořech, pasterizované kokosové mléko, kokosový krém, strouhaný kokos, kokosový olej, jako součást cukrovinek, jako například Raffaello, nebo jako součást kosmetických přípravků. Co ale každý neví, je, že kokos je velmi bohatý na živiny a je to vydatný zdroj energie. Nejlepší je samozřejmě čerstvý kokosový ořech, protože ostatní výrobky jsou dochucovány, jsou do nich přidána různá aditiva a emulgátory, aby déle vydržely.
Jak asi všichni víte, kokosový ořech se skládá z dřevnaté skořápky, pod kterou je bílá pevná dužina. Tato dužina se skládá z 60% tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Průměrný mladý kokos je zdrojem 20% DDD vápníku, 2g vlákniny a proteinů, 15g cukru a 3g nenasycených mastných kyselin. „Kokosové mléko“, neboli kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitamínů B a C a je naprosto sterilní, protože prochází důkladnou filtrací od kořenů kokosové palmy až do semene – ořechu. Je to také jedním z nejlepších přírodních elektrolytů.

Kokosový olej – Pokud v obchodě narazíte na kokosový ořech, asi se tomu nebudete moc divit. Ale co kokosový olej? Pro některé z nás je to něco naprosto neznámého, další ho mohou znát v souvislosti s kosmetikou. A co kokosový olej v kuchyni? To mnoho lidí nezná. I přesto se v některých částech světa konzumuje denně.
Získává se lisováním z dužiny kokosových ořechů. Nejkvalitnější je lisovaný za studena, zachová si tak všechny živiny, které se teplem znehodnocují. Další důležitý aspekt dobré kvality je také ekologie. Samozřejmě ty nejlepší kokosové ořechy jsou vypěstovány v rámci ekologického zemědělství.
Kokosový olej je tvořen několika kyselinami, které mají výjimečné vlastnosti. Jsou schopné narušit lipidové membrány kvasinek a virů, takže působí jako přírodní antibiotikum. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Látky v něm obsažené podporují tvorbu hormonů štítné žlázy, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, působí jako prevence chorob srdce, senility, rakoviny a Alzheimerovy choroby. Pomáhá také při hubnutí. Je to rychlý zdroj energie, kvůli rychlejšímu trávení většiny tuků, ale ne tak rychlé trávení cukrů, takže nezpůsobí rychlý nárůst hladiny insulinu.
V kosmetice se kokosový olej používá na zklidnění podrážděné pokožky po holení, jako masážní olej, jako zábal na suché a poškozené vlasy, v krémech na ruce apod.
A co je nejlepší? Díky své příjemné chuti může sloužit jako obstojná náhražka za čokoládu a s jeho energetickou hodnotou 370kJ na 10g se z něj nemusíte tolik bát, že přiberete.

Do této kategorie patří také Açai, ale protože nás velice zaujalo, rozhodly jsme se o něm napsat samostatný článek.

Shrnuto a podtrženo, občas je dobré si takovéhle věci dopřát. Říkáte si, že nechcete utrácet tolik peněz za něco tak nepotřebného? To je ale omyl. Protože všechny superpotraviny působí blahodárně na organismus, můžete se díky jejich konzumaci vyvarovat mnoha zdravotním obtížím, proto si myslím, že bychom si všichni měli dopřát trochu přírodní medicíny. :)

Claire

Žádné komentáře:

Okomentovat