Po přečtení názvu tohoto článku se vám mohlo hlavou honit mnoho věcí. Někdo z vás možná myslel na nějaké zázračné koření z Arábie,
jiní třeba mysleli na kouzelné bobule. Ty z vás, kteří mysleli na koření,
asi zklamu, ale kouzelné bobule nejsou tak daleko od pravdy. Tento příspěvek
bude o další kategorii superpotravin, a to o ovoci a ořechách.
Všechny potraviny z této kategorie jsou velmi bohaté na
antioxidanty a minerální látky. Právě díky antioxidantům jsou tak zdravé, protože
jejich pravidelná konzumace napomáhá organismu bránit se před poškozením buněk volnými radikály, které jsou
například ve znečištěném ovzduší, cigaretovém kouři, radioaktivním záření,
spáleném jídle nebo přepálených tucích apod.

Převážná většina čokoládových výrobků na běžném trhu
obsahuje nadměrné množství cukrů, mléka
a přidaných tuků. Levné čokolády kakao téměř neobsahují a jsou plné aditiv a emulgátorů. Proto je lepší si raději připlatit za kvalitní
čokoládu, zkuste se podívat ve zdravé výživě, možná tam najdete čokoládu ze 100% kakaa. Dají se tam také sehnat
přímo kakaové boby, průměrně stojí 100g bobů cca 80,-.
Jen tak pro představu, 100g
syrové čokolády obsahuje 572 kcal/2387 kJ, 39g tuku, z toho 14g
nasycených mastných kyselin, 50g sacharidů, 32g vlákniny, 4g bílkovin, 107mg
sodíku a 150mg vitamínu C.
Je důležité, aby když si je chcete koupit, aby byly nepražené, protože pražením se živiny
znehodnocují.

Jak asi všichni víte, kokosový ořech se skládá z dřevnaté
skořápky, pod kterou je bílá pevná dužina. Tato dužina se skládá z 60%
tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Průměrný mladý kokos je zdrojem 20%
DDD vápníku, 2g vlákniny a proteinů, 15g cukru a 3g nenasycených mastných
kyselin. „Kokosové mléko“, neboli
kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku,
vitamínů B a C a je naprosto sterilní,
protože prochází důkladnou filtrací od
kořenů kokosové palmy až do semene – ořechu. Je to také jedním z nejlepších
přírodních elektrolytů.
Kokosový olej –
Pokud v obchodě narazíte na kokosový ořech, asi se tomu nebudete moc
divit. Ale co kokosový olej? Pro některé z nás je to něco naprosto neznámého,
další ho mohou znát v souvislosti s kosmetikou. A co kokosový olej v kuchyni?
To mnoho lidí nezná. I přesto se v některých částech světa konzumuje denně.
Získává se lisováním z
dužiny kokosových ořechů. Nejkvalitnější je lisovaný za studena, zachová si tak všechny živiny, které se teplem
znehodnocují. Další důležitý aspekt dobré kvality je také ekologie. Samozřejmě ty
nejlepší kokosové ořechy jsou vypěstovány v rámci ekologického zemědělství.
Kokosový olej je tvořen několika kyselinami, které mají výjimečné vlastnosti. Jsou schopné narušit lipidové membrány kvasinek a virů,
takže působí jako přírodní antibiotikum.
Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Látky v něm obsažené
podporují tvorbu hormonů štítné žlázy,
které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, působí jako prevence chorob srdce, senility, rakoviny a
Alzheimerovy choroby. Pomáhá také při hubnutí. Je to rychlý zdroj energie,
kvůli rychlejšímu trávení většiny tuků, ale ne tak rychlé trávení cukrů, takže
nezpůsobí rychlý nárůst hladiny insulinu.
V kosmetice se kokosový olej používá na zklidnění
podrážděné pokožky po holení, jako masážní olej, jako zábal na suché a
poškozené vlasy, v krémech na ruce apod.
A co je nejlepší? Díky své příjemné chuti může sloužit jako obstojná náhražka za čokoládu a s jeho
energetickou hodnotou 370kJ na 10g
se z něj nemusíte tolik bát, že přiberete.
Do této kategorie patří také Açai, ale protože nás velice
zaujalo, rozhodly jsme se o něm napsat samostatný článek.
Shrnuto a podtrženo, občas je dobré si takovéhle věci
dopřát. Říkáte si, že nechcete utrácet tolik peněz za něco tak nepotřebného? To
je ale omyl. Protože všechny superpotraviny působí blahodárně na organismus, můžete
se díky jejich konzumaci vyvarovat mnoha zdravotním obtížím, proto si myslím,
že bychom si všichni měli dopřát trochu přírodní medicíny. :)
Claire
Žádné komentáře:
Okomentovat