pátek 27. července 2012

Glykemický index - kouzelná formule

Když se řekne Glykemický index, tak někteří z vás asi nebudou tušit co to vlastně je. Tedy základ slova je glykémie, hladina cukru v krvi a index je prostě index. Jak te vlastně funguje? Jednoduše řečeno, když sníme něco strašně sladkého, třeba kostku cukru, hladina cukru v krvi se nám zvedne to obrovských výšin, ale tím, že je to jednoduchý, rychlý cukr, tak zase hodně rychle spadne. z toho důvodu dostaneme zase chuť něco zbaštit.



GI je tedy měřítkem typu sacharidů ve stravě a rozeznává nízké (vícezrnný chléb) a vysoké (bílý chléb) hodnoty. "Glykemická nálož" znamená GI potraviny podle jejich výživového obsahu sacharidů. Potraviny s nízkým GI se obecně štěpí pomalu, což vede k postupnému uvolňování energie a vyrovnanější hladině cukrů. Nebudeme mít tak často hlad a vydržíme déle najezení, také kvůli pomalejšímu trávení složitých sacharidů. 

Vhodné pro diabetiky a redukci váhy. 

Takže silně zpracované, cukrem slazené potraviny jsou zdrojem kolísání hladiny cukru a podněcují slinivku k uvolňování inzulinu. Tím se opět dostáváme k vysokým návalům energie se kterými se vrací také hlad. Máme-li v krvi nadbytek glukozy, tělo ji uloží ve formě tuku. Chceme-li zhubnout, je nutné držet hladinu inzulinu nízkou.

Teď se dostáváme k tomu, co teda jíst nebo nejíst. 

Všechny potraviny jsou běžně dostupné v obchodech, záleží jen na úpravě a kombinaci. Není to nijak drastická dieta, spíš jde jen o změnu výživových zvyklostí. Doporučuji vyzkoušet a uvidíte jaké to bude. Ještě poslední poznámka, jedou teď podle toho v Austrálii, kde je to největší hit a slaví velké úspěchy:) 

Žádné komentáře:

Okomentovat