středa 22. srpna 2012

Tofumisu

Zdravím přátelé, pro dnešek Vám chceme představit tiramisu tak trochu v jiném kabátě. Tofu určitě znáte, někdo ho má rád někdo ne. Řeknu Vám, ale, že tady nejde vůbec poznat. Chuť mi spíš připomíná tvaroh nebo něco takového. Dost řečí a pusťme se do receptu.


500g bílého neochuceného tofu
75g sušeného mléka nebo syrovátky
100ml smetany na šlehání
asi 3 lžičky cukr moučky
cukrářské piškoty (nám stačilo jedno balení)
silná káva + trocha instantní kávy na posypání

Postup:
Uvaříme silnou kávu (1/2 hrnečku vody, 2 lžičky kávy). Dále tofu, cukr, smetanu a sušenou syrovátku zamícháme a vyšleháme mixérem do krému. Vrstvíme buď do skleniček nebo do misky. Vrstvíme střídavě sušenku pocákanou kávou a krém. Poslední vrstvu z tofu krému posypeme instantní kávou. Necháme odležet, nejlépe přes noc.

Něco málo o tofu.
Tofu pochází z Číny (druhé století před našim letopočtem) a vyrábí se ze sojového mléka. K nám se dostalo až v polovině 20.století. V oblibě ho mají především vegetariáni a vegani, slouží jako náhražka masa. Tofu čistí krev, ocení ho tedy lidé s nadváhou a se zvýšeným cholesterolem. Dobrá vlastnost tofu je, že sice nijak nechutná, ale dokáže velmi dobře "nasát" chuť ochucovadel. Je tedy vhodné nebo spíše důležité tofu naložit. Dá se například přidat do činy, do salátu, osmažit, dá se s ním dělat spousta věcí, třeba tofumisu:)


Žádné komentáře:

Okomentovat