Včera jsme se dívaly na dokumentární film jménem „Food Matters“, který je o výživě a
správném stravování. Velká část tohoto dokumentu byla právě o superpotravinách.
Co to vlastně jsou superpotraviny?
Superpotraviny patří do kategorie organických potravin, nejsou nijak chemicky ani hormonálně upravené.
Jsou bohaté na minerální látky,
vlákninu, živiny a antioxidanty
a přitom nejsou příliš kalorické a nezatěžují organismus. Tyto potraviny bychom
podle nutričních specialistů měli zahrnovat do jídelníčku často, můžeme díky
nim totiž předcházet mnoha chorobám, nebo být prostě zdravější a odolnější.

Superpotraviny se dají dělit do několika skupin:
·
„zelené“
superpotraviny – např. chlorella, spirulina, mladý ječmen, zelenina se
zelenými listy apod.
·
Ovoce a ořechy
– např. Goji, surové kakaové boby, Maca, Açai Berry, kokos, kokosový
olej, Noni apod.
·
Včelí produkty – např. mateří kašička,
propolis apod.
·
Mořské řasy
– např. Nori, Kelp, Dulse, Kombu apod.
·
Bylinky –
např. kopřiva, Aloe Vera, Echinacea, ženšen apod.
V dalších článcích si podrobněji rozvedeme každou z těchto
kategorií a některé jejich zástupce, takže pokud vám tento článek přišel
zajímavý, určitě si nenechte ujít další! :)
Clare&Claire
Žádné komentáře:
Okomentovat