čtvrtek 26. července 2012

Superpotraviny (Superfoods) – cesta ke zdraví


Včera jsme se dívaly na dokumentární film jménem „Food Matters“, který je o výživě a správném stravování. Velká část tohoto dokumentu byla právě o superpotravinách.

Co to vlastně jsou superpotraviny?
Superpotraviny patří do kategorie organických potravin, nejsou nijak chemicky ani hormonálně upravené. Jsou bohaté na minerální látky, vlákninu, živiny a antioxidanty a přitom nejsou příliš kalorické a nezatěžují organismus. Tyto potraviny bychom podle nutričních specialistů měli zahrnovat do jídelníčku často, můžeme díky nim totiž předcházet mnoha chorobám, nebo být prostě zdravější a odolnější.
I přesto, že máte jídelníček bohatý na zeleninu a ovoce, neznamená to, že jíte zdravě. Při pěstování ovoce a zeleniny, které se dají běžně koupit v supermarketu, se používají např. chemická hnojiva, pesticidy, herbicidy atd., které snižují kvalitu potravin. Je proto lepší si připlatit za organické potraviny a superpotraviny.
 
Superpotraviny se dají dělit do několika skupin:
·         „zelené“ superpotraviny – např. chlorella, spirulina, mladý ječmen, zelenina se zelenými listy apod.
·         Ovoce a ořechy – např. Goji, surové kakaové boby, Maca, Açai Berry, kokos, kokosový olej, Noni apod.
·          Včelí produkty – např. mateří kašička, propolis apod.
·         Mořské řasy – např. Nori, Kelp, Dulse, Kombu apod.
·         Bylinky – např. kopřiva, Aloe Vera, Echinacea, ženšen apod.

V dalších článcích si podrobněji rozvedeme každou z těchto kategorií a některé jejich zástupce, takže pokud vám tento článek přišel zajímavý, určitě si nenechte ujít další! :)
Clare&Claire

Žádné komentáře:

Okomentovat