pondělí 23. července 2012

Káva a kofein


Jak má vypadat káva, určitě všichni vědí. Každý má rád jinak silnou, voňavou a teplou. Další sladí cukrem, medem, přidávají mléko. O tom dnešní post, ale nebude. Chtěla bych se zaměřit na věc, která dělá kávu kávou. A touto věcí je kofein. Pít kávu pro její specifickou chuť a vůni je rozhodně lepší, než ji pít jen pro její povzbudivé účinky. Zastávám názor, že je lepší se pořádně vyspat, než jen užívat doplňky stravy s kofeinem, kdy si energii bereme jakoby „na dluh“. 

Tak tedy k věci. Kofein je zařazován mezi stimulanty, protože oddaluje únavu a zlepšuje koncentraci. Stimuluje také oběhový a respirační systém (srdce a dýchání). Dokonce má vliv i na odbourávání tuků. Účinky jsou vesměs považovány za prospěšné. Nebudeme zabíhat do detailů typu, co dělá čistý kofein s tělem, když se bavíme o kávě a kofeinu v ní. Pro přípravu jednoho šálku kávy je potřeba zhruba 7g kávy (1g kávy obsahuje kolem 14 mg kofeinu). Za rozumnou denní dávku kofeinu jsou považovány 3 šálky denně, tedy 300 mg kofeinu. Množství kofeinu v kávě se odvíjí od doby pražení kávy, obecně platí, že dlouho pražená káva obsahuje kofeinu méně než lehce pražená káva. 

Na kávě, tedy kofeinu může vzniknout závislost, to většinou poznáme, když přerušíme její popíjení. Mohou se dostavit abstinenční příznaky – bolest hlavy, ospalost, vyčerpanost, nervozita. Samozřejmě u každého jinak a v jiné míře. Někteří lidé jsou na kofein už tak zvyklí (včetně batolat), že žádné jeho účinky nepociťují, v dnešní době se není samozřejmě čemu divit. Kofein je obsažen v čaji, limonádách a čokoládách. Používá se i do přípravků na odbourávání tuků, o tom, ale zase někdy jindy. 

Dále bych připojila pár informací, které částečně překvapily i mě. Smrtelná dávka je 150mg kofeinu na kilogram tělesné váhy. Což je pro 100kg těžkého člověka 15g kofeinu, tedy 25 litrů kávy. Předávkování má tlumící efekt. Neurychluje vystřízlivění, nemění charakter a osobnost člověka, citlivost dětí na kofein se neliší od citlivosti dospělých.

Samozřejmě informace o kofeinu v kávě jsou vyčerpávající, a tak jsem se snažila použít a vybrat opravdu jen ty nejdůležitější a nejzajímavější věci. O kofeinu jako takovém bychom mohly psát na etapy, ale jelikož máme rády kávu, tak jsme se rozhodly právě pro toto téma. 

Kávičku si připravujeme pomocí pákového pressovače značky DeLonghi. Kávu máme mletou od značky Segafredo. V její přípravě se stále zdokonalujeme a určitě neděláme vše správně, ale snažíme se, a to je přece to hlavní. Hlavně, že nám chutná, ne? Zdokonalujeme latte, o kterém chystáme další post. Krásný slunný den přejí Clare&Claire

Žádné komentáře:

Okomentovat